Pomidory czekoladowe – odmiany pomidorów

Pomidory czekoladowe to jedna z wielu odmian pomidorów. Pomidory czekoladowe charakteryzują się bardzo oryginalnym wyglądem, są po prostu ciemno brązowe albo w odcieniu ciemnej zgniłej zieleni. Pomidory w smaku niestety nie przypominają czekolady, chociaż nazwa mogłaby na to wskazywać. Niemniej jednak pomidor czekoladowy ma dużo bardziej słodki i intensywny smak niż jego pomidorowi kuzyni. Słodki smak pomidory czekoladowe zawdzięczają dużej ilości fruktozy. Pomidory czekoladowe nie są warzywami modyfikowanymi genetycznie. Wręcz przeciwnie, są to warzywa bardzo ekologiczne.Ta odmiana pomidorów jest dość rzadko spotkana w Polskich sklepach. Kiedy już komuś uda się je dostać, może zaskoczyć go wysoka cena. Kilogram pomidorów czekoladowych to koszt około 14 złotych. Dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym pomidory czekoladowe doskonale sprawdzają się w sałatkach oraz jedzone solo. To, że możemy zajadać się pomidorami czekoladowymi zawdzięczamy synowi hiszpańskiego plantatora pomidorów, Luisowi Ortega. Odkryty przez niego gatunek pomidora nazwał Kumato. Uprawą pomidorów Kumato, czyli oryginalnych pomidorów czekoladowych mogą poszczycić się tylko nieliczni plantatorzy. Żeby otrzymać zgodę na hodowlę pomidorów czekoladowych, trzeba spełniać szereg wymagań. Jeśli hodowcy po wielu trudach uda się zdobyć licencję, może zając się uprawianiem, a później sprzedażą tych pomidorów. Osoby, które nie spełniły wymagań nie mają dostępu do nasion. Oczywiście niektórzy starają się uprawiać pomidory, które wyglądem i smakiem mogą przypominać Kumato, jednak nie mogą oni sprzedawać ich pod tą nazwą. Takie podróbki czekoladowych pomidorów mają znacznie mniej intensywną barwę i różnią się smakiem. Za wysoką ceną i bardzo dobrym smakiem idą także niezwykle wysokie wartości odżywcze pomidorów. Pomidory czekoladowe posiadają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich gatunków. Dieta bogata w te warzywa polecana jest w szczególności osobą starszym oraz rekonwalescentom po przebytych operacjach. Antyoksydanty zawarte w pomidorach przeciwdziałają chorobą nowotworowym i pomagają w ich leczeniu.