Papryka ostra – papryka typu blok, odmiany papryki

Papryka ostra ceniona jest ze względu na swój smak, który znajduje zastosowanie w postaci nadawaniu niepowtarzalnego smaku potrawom. Papryka jednak poza walorami smakowymi posiada także szereg witamin oraz substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Kapsaicyna, czyli enzym, który odpowiada za ostrość papryki, to substancja, która posiada właściwości bakteriobójcze. Co ciekawe ten sam związek wykorzystuje się do przyrządzania maści i plastrów, wykorzystywanych przy bólach reumatycznych.

Składnik ten powoduje także wydzielanie endorfin, odpowiedzialnych za świetne samopoczucie. Spożywanie ostrej papryki przyczynia się także do pobudzenia żołądka do produkcji kwasów trawiennych, czyli wspomaga trawienie. Przyspiesza także proces przemiany materii oraz wpływa na spalanie większej ilości kalorii. Podobnie jak witaminy A, C oraz unieszkodliwia cząsteczki, które odpowiedzialne są za uszkadzanie komórek, a w rezultacie odpowiadają za powstawanie chorób serca.

Ostra papryka stosowana jest także w profilaktyce chorób nowotworowych. Papryka chilli odznacza się dużą ilością witaminy C. Ilość ta ulega znacznemu zmniejszeniu podczas obróbki cieplnej, dlatego paprykę najlepiej spożywać na surowo. Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, to papryka posiada najwięcej ze wszystkich warzyw witaminy C. Zasada jest następująca – im bardziej zielona papryka, tym więcej witaminy C. W trakcie dojrzewania tendencja ta zostaje zmniejszona i powstaje coraz więcej witaminy A, a witamina C zanika. Papryka chilli posiada także sporo witaminy B i E. Jest to także bogate źródło błonnika, który odpowiada za właściwą przemianę materii. Papryka chilli pobudza układ krążenia oraz wpływa pozytywnie na odporność organizmu. Jak widać jest wiele powodów, dla których warto sięgnąć po paprykę chilli. Oczywiście podobne właściwości posiadają inne odmiany papryki, choć papryka chilli doceniana jest przede wszystkim ze względu na swój specyficzny smak, który to właśnie wpływa szczególnie na pobudzanie przemiany materii oraz wzrost naszej odporności.